Selecteer een pagina

Wat een zaag en werken in het onderwijs met elkaar gemeen hebben

 

 

Is de kerstvakantie voor jou ook altijd het moment om weer even op adem te komen? Om even niet meer de hele dag te hoeven rennen en vliegen, maar bewust tijd door te brengen met je partner/gezin en/of vrienden? Om eindelijk wat tijd voor jezelf te hebben, om lekker te kunnen lezen, tekenen, schrijven, breien, series te kijken, enz.

Ik merk dat de ontspanning mij enorm creatief maakt. Zo heb ik de kamer van mijn dochter opgeknapt en opnieuw ingericht, heb ik allemaal nieuwe ideeën voor mijn bedrijf en rollen de onderwerpen voor nieuwe blogs zo uit mijn pen. Daarnaast vind ik het erg fijn om me te voeden, dus lees ik ook erg veel boeken. Ze bieden me veel inspiratie en nieuwe inzichten.

Zo las ik afgelopen week het boek Timemanagement van Stephen Covey. In zijn boek had hij het over ‘de zaag scherp houden’. Ik vond dat een hele mooie metafoor om deze blog aan te wijden.

 

 

Als leerkracht heb je het altijd druk

 

We hebben het als leerkracht altijd druk. We rennen en vliegen de hele dag. We hebben altijd het gevoel dat we teveel werk moeten doen in te weinig tijd. En als we thuiskomen, moeten we na het eten vaak nog wat werk afmaken, of zijn we zo moe dat we volledig uitgeblust op de bank ploffen.

Geen energie meer om bijvoorbeeld te sporten, iets leuks te doen met partner/gezin en/of vrienden, ons verder te ontwikkelen in ons vak of die dingen te doen die we belangrijk vinden en waar ons hart vol van is.

We zijn eigenlijk altijd bezig en dus aan het zagen. Maar wat gebeurt er met een zaag die alleen maar zaagt en nooit eens gescherpt wordt? De zaag wordt bot. Zagen met een botte zaag gaat lastig en kost enorm veel tijd. Veel meer dan dat je met een scherpe zaag zaagt.

Dat is ook wat er met ons gebeurt; Als we niet regelmatig de tijd nemen om onze zaag te scherpen, om onze batterijen op te laden, dan raken we afgestompt of uitgeput.

We raken gefrustreerd door de belemmeringen en dilemma’s die we in ons werk tegenkomen, maar in plaats van onszelf te ontwikkelen en de tijd te nemen om effectiever te worden, blijven we doorzagen met een botte zaag. We zijn erg gefocust op alles wat we moeten doen, maar vergeten dat wijzelf hierin de belangrijkste schakel zijn.

 

 

Volgens Covey bestaat de mens uit vier dimensies:

 

Namelijk mentaal, fysiek, sociaal-emotioneel en spiritueel. Om goed in balans te blijven en voldoende energie te krijgen, is het belangrijk om op regelmatige basis aandacht te besteden aan deze dimensies.

  • Om jezelf op mentaal gebied te voeden kun je boeiende boeken lezen of interessante trainingen volgen.
  • Om jezelf in goede conditie te houden is het belangrijk om regelmatig te bewegen, gezond te eten, op tijd je rust te nemen en inspanning en ontspanning af te wisselen.
  • Door aandacht te besteden aan je gezin, je partner en je vrienden wordt ook je sociaal-emotionele kant gevoed.
  • Aan de spirituele dimensie kun je op diverse manieren invulling geven, door aandacht te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt en waar je hart vol van is.

 

 

Hoe staat het met jouw zaag?

 

Veel leerkrachten die ik spreek en train hebben vaak al lange tijd geen aandacht meer besteed aan het scherpen van hun zaag. Ze blijven maar stug doorgaan met die botte zaag, maar de frustratie wordt steeds groter en groter, totdat ze uiteindelijk helemaal uitgeput raken. In mijn training en coaching help ik leerkrachten ontdekken hoe zij hun zaag scherp kunnen houden en hoe zij dit in kunnen passen in hun drukke bestaan als leerkracht.

Wat ik dan altijd als eerste hoor is: “Ja, leuk bedacht Anke, maar daar heb ik helemaal geen tijd voor. Ik moet nog dit en dit en dit.” Maar als ik ze na de training weer spreek, geven ze allemaal aan dat investeren in het scherpen van de zaag hun tijd kost, maar dat het aan de andere kant meer tijd oplevert. Hoe mooi is dat?

 

Hoe houd jij je zaag scherp? Deel het hieronder in een reactie met ons.

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn