Selecteer een pagina

Leren nee-zeggen maakt eigenlijk altijd onderdeel uit van mijn workshops en trainingen. Dit omdat veel leerkrachten het heel erg moeilijk vinden om nee te zeggen.

Uit angst en/of schuldgevoel zeg je toch maar weer ja tegen die extra taak of klus, terwijl je agenda aan alle kanten al uitpuilt en er eigenlijk geen ruimte meer voor is.

Eenmaal thuisgekomen loop je van jezelf te balen. Heb je toch weer ja gezegd, weer een extra taak of verantwoordelijkheid op jouw bordje geladen, terwijl het water je al behoorlijk aan de lippen staat.

Herkenbaar?Wanneer bereik jij het punt waarop je eindelijk nee zegt?


Zou jij iemand een dodelijke elektrische schok toedienen als een onderzoeker in een witte laboratoriumjas jou zou vragen dit te doen? Of zou je dan nee zeggen?

In 1961 deed Stanley Milgram onderzoek naar het effect van autoriteit op het gedrag van mensen en dit deed hij door een van de meest schokkende psychologische experimenten ooit.

Ze vertelden de deelnemers dat ze meededen aan een onderzoek naar het effect van straf op leerprestaties. Als ‘leraar’ moesten ze hun leerling bij elk fout antwoord een schok toedienen en die schok werd telkens met vijftien volt verhoogd. (In werkelijkheid werden er geen schokken toegediend en werd de leerling gespeeld door een acteur, die ook de pijn fingeerde.)

De deelnemers werd vooraf verzekerd dat ze niet aansprakelijk waren voor de eventuele gevolgen van het onderzoek. Ondanks de kreten van ‘pijn’ en het verzoek van de leerlingen om het experiment te stoppen, bleef 65% procent van de deelnemers doen wat hen werd opgedragen, tot aan de maximumschok van 450 volt toe! Er was voor hen geen punt waarop ze nee zeiden. (Uit: Nooit meer te druk van Tony Crabbe).

Toch komt er toch een punt waarop je wel nee zou moeten zeggen als je je eigen grenzen beter wilt leren bewaken.


Waarom vinden de meeste leerkrachten het dan toch zo moeilijk om nee re zeggen?


Bij de meeste leerkrachten zit het ‘zorgen voor anderen’ in hun dna. Dat is ook een van de redenen waarom ze hebben gekozen voor een carrière in het onderwijs.

In de meeste gevallen hebben ze niet geleerd om nee te zeggen. Het voelt voor hen dan ook erg onwennig en onnatuurlijk om nee te zeggen en zullen dit het liefste ook zoveel mogelijk uit de weg gaan.
Daarnaast is men vaak bang voor de reactie van de ander. “Als ik nu nee zeg, vindt de ander me dan nog wel goed en aardig genoeg?”

Tenslotte vanuit schuldgevoel: “Als ik nee zeg, dan weet ik dat mijn directeur naar een van mijn collega’s gaat met deze vraag en zij hebben het ook al zo druk. Laat maar, ik doe het wel.”


Waarom nee zeggen heel belangrijk is


Als je nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf.

Je kunt niet meer grenzeloos voor anderen zorgen, als je niet ook even goed voor jezelf zorgt. En dat houdt in dat je ook regelmatig nee zult moeten gaan zeggen.

En nee zeggen, betekent niet automatisch dat je niet goed genoeg functioneert of dat de ander je niet meer aardig vindt. Dat is een conclusie die wij in ons hoofd trekken, op basis van de reactie van de ander. Maar heb je echt weleens op de man af gevraagd of diegene jou nu echt niet meer aardig of goed genoeg vindt, nadat je nee hebt gezegd?

Stop met gedachtenlezen en invullen voor een ander. In 99% van de gevallen betekent de reactie die je bij de ander ziet iets heel anders. Het is een stukje weerstand, want daar waar jij nee zegt, betekent dit ook automatisch wat voor de ander. Die zal in beweging moeten komen, een ander moeten vragen of het zelf moeten doen.

Daarnaast, als jij normaal altijd ja zegt en nu ineens nee, is men dat niet van je gewend. Men schrikt daar een beetje van en zal proberen je op andere gedachten te brengen. Dit is vaak het punt waarop we opgeven en ons toch weer laten overtuigen om het wel te doen.

Niet doen, want dan blijf je in de weerstandsfase hangen. Houd vol en na keer of 3/4 weet men niet beter als dat jouw nee ook een echte nee is.


Tips voor nee zeggen:


-Nee zeggen lukt veel beter als je je krachtig voelt. Zoek een plek waar niemand je kan storen (bijvoorbeeld op de w.c.) en maak jezelf twee minuten ‘groot’ en krachtig en gebruik vervolgens dit gevoel van kracht om nee te zeggen.

Als ik spreek voor een grote groep, doe ik zelf iets soortgelijks. Ik spring altijd 10 keer op-en-neer en dat geeft me de juiste kracht om voor een grote groep te staan en mijn ding te doen.

-Zeg oprecht nee en bedenk niet allerlei smoezenwaarom je nu iets niet kunt doen. Vaak doen we dat om een ander niet voor het hoofd te stoten, maar uiteindelijk schiet je er niet zoveel mee op. Wees gewoon eerlijk en oprecht.

-Word je overvallen met een plotseling verzoek? Weet je eigenlijk al dat je het niet wilt, maar heb je wat meer tijd nodig om na te denken over hoe je dit wilt formuleren? Zeg dan gerust: “Daar wil ik nog even over nadenken” of “Kan ik je daar over een uur een antwoord op geven?” Zo bouw je voor jezelf extra ruimte in om na te denken of je iets nu echt wel of niet wilt.

Heb jij nog een goede tip om makkelijker nee te kunnen zeggen? Deel hem in een reactie hieronder met ons.


Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn