Selecteer een pagina

“Het lijkt wel alsof ik altijd ‘aan’ sta,” zei een van de deelnemers van de workshop: In 5 stappen naar minder stress voor de klas. “Ik ben altijd bezig, ben altijd wat aan het doen en als ik mezelf even rust gun, dan voel ik me enorm onrustig worden vanbinnen.”

En ik weet dat deze leerkracht niet de enige is die dit zo dag in dag uit ervaart.
Misschien ben jij er ook wel zo eentje?

Zo een die ’s morgens zodra de wekker gaat, begint met rennen en vliegen en dit volhoudt tot een uurtje of 20.30 en dan uitgeblust op de bank ploft.

Geen puf en energie meer om te gaan sporten, een hobby op te pakken of gezellig wat af te spreken met familie en/of vrienden.

Die stiekem in zijn of haar hoofd tijdens het koken al schietgebedjes doet, in de hoop dat de kinderen braaf zullen meewerken tijdens het eten, het douchen en het naar bed gaan, zodat je zo snel mogelijk weer achter de computer kunt duiken om je administratie bij te werken.

“Het lijkt wel alsof de kinderen uit mijn klas belangrijker voor mij zijn, dan mijn eigen kinderen.”

Dat was toch wel even een pijnlijk inzicht…Mijn vraag is dan altijd direct: “Mag werken in het onderwijs je dit dan allemaal kosten?”


– Mag werken in het onderwijs volledig ten koste gaan van jouw sociale leven?
– Mag werken in het onderwijs volledig ten koste gaan van jouw vrije tijd?
– Mag werken in het onderwijs volledig ten koste gaan van jouw gezin/partner?
– Is het oké voor jou dat je meer tijd besteedt aan je leerlingen, dan aan je eigen kinderen?
– Is het oké voor jou dat je je opgekropte frustraties thuis uit tegen je partner en kinderen?

En als je antwoord ‘nee’ is, waarom doe je er dan niets aan? Waarom laat je het dan zo allemaal gebeuren, tot straks uiteindelijk echt de bom barst en je volledig uitgeblust thuis zit?


Mag het zover komen?Uit eigen ervaring weet ik ook dat het anders kan.


Ik was namelijk tot een paar geleden net zo’n leerkracht/directeur.

Ik wilde graag alles heel erg goed doen, met als gevolg dat ik bijna altijd aan het werk was. ’s Avonds, op mijn vrije dag en in het weekend.

Het kon altijd nog beter, nog mooier, nog uitgebreider. Het was nooit goed genoeg.

En als ik mijn dochter na het eten naar bed bracht, dan was ik in gedachte al bij alle dingen die ik nog zou doen als ik weer beneden was. Ik hoopte echt diep in mijn hart dat ze niet moeilijk zou doen tijdens het naar bed brengen, want dat zou ten koste gaan van mijn werktijd.

Ik stond ook altijd ‘aan’.Maar geen enkel mens kan altijd ‘aan’ staan


Maar geen enkel mens kan altijd ‘aan’ staan. Actieve en rustige momenten dienen elkaar af te wisselen om in balans te blijven.

Ik vind het dan ook niet gek dat leerkrachten die de hele dan ‘aan’ hebben gestaan tegen me zeggen dat ze ’s avonds zo moeilijk in slaap komen en vaak wakker schrikken ’s nachts.

De hele godganse dag sta je ‘aan’ en op het moment dat je wilt gaan slapen, moet je ineens ‘uit’. Zo werkt dat dus niet.

Het kan ook anders en ik denk dat ik daar het levende bewijs van ben.
Betekent dit dat het bij mij altijd perfect gaat?

Absoluut niet, ook ik trap nog weleens in mijn oude valkuilen. Vorige week had ik een echte ‘aan’ week met 4 trainingen en 1,5 dag voor de klas.

Is dit erg? Zeker niet, zo lang het incidenteel is en wordt gevolgd door voldoende ‘uit’ tijd en dat is ook precies waar ik deze week mee ben gestart.


Mijn advies aan jou vandaag:
Zet jezelf vandaag eens voor minstens 30 minuten heel bewust ‘uit’. Doe eens 30 minuten lang helemaal niets.

Ik ben benieuwd welk inzicht deze blog jou vandaag heeft gegeven.


In 3 dagen ontspannen voor de klas

Verlang jij er ook naar om weer ontspannen voor de klas te kunnen en heb je behoefte aan een aanpak, tips en inzichten van een ervaringsdeskundig expert, die ook echt toepasbaar zijn in je werk voor de klas?

Dan nodig ik je graag uit voor de training: In 3 dagen ontspannen voor de klas op 17 en 24 juni en 1 juli. Drie dagen lang dompel ik je onder in al mijn kennis en ervaringen, zodat je schooljaar 2016-2017 relaxt kunt eindigen en schooljaar 2017-2018 ontspannen kunt starten.
http://blowyourflow.nl/in-3-dagen-ontspannen-voor-de-klas/


Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn