Selecteer een pagina

Ik ben op dit moment druk bezig achter de schermen met het doorvoeren van een aantal wijzigingen binnen mijn bedrijf. Vorige week vrijdag deelde ik voor het eerst mijn nieuwe e-book: In 5 stappen naar minder stress voor de klas op Facebook. Een e-book dat ik heb geschreven voor leerkrachten die veel werkstress ervaren.

En omdat ik wil dat het e-book zoveel mogelijk leerkrachten bereikt om ze te helpen, heb ik er zelfs wat advertentiebudget tegenover gezet. Normaal gesproken wordt er altijd best wel veel gereageerd op mijn berichten met likes en reacties, maar op dit bericht gebeurt dat maar zeer minimaal.

Wat is hier aan de hand?

 

Afgaande op bovenstaande informatie, zou ik de conclusie kunnen trekken dat het onderwerp van mijn e-book voor veel leerkrachten niet zo interessant is. Maar juist het tegenovergestelde blijkt het geval. In de afgelopen week is het e-book al meer dan 400 keer gedownload.

Ik denk zelf dat er wat anders speelt.

 

Schaamte

Ik denk namelijk dat veel leerkrachten zich er voor schamen dat ze (veel) stress ervaren in hun werk. En ergens snap ik dat ook wel. Ik schaamde me er ook vreselijk voor toen ik met een burn-out thuis kwam te zitten. Het heeft dan ook maanden geduurd, voordat ik dat eerlijk aan mezelf durfde toe te geven.

Ergens had ook ik in mijn hoofd me een bepaald beeld gevormd van mensen die burn-out raakten. Dat die mensen zwak zijn en elke week huilend aan de tafel van hun leidinggevende zitten, omdat ze het allemaal niet meer aankunnen.

Daar hoorde ik toch niet bij? Ik kon dat maar heel moeilijk accepteren. Toen ik mij ziek moest melden, voelde het voor mij alsof ik gefaald had.

 

Het tegendeel is waar

Pas toen ik mijn burn-out kon accepteren, ontdekte ik dat juist het tegendeel waar was. Je valt niet uit door een burn-out, omdat je zwak bent, maar juist doordat je veel te lang sterk bent geweest. Je hebt je altijd veel groter en sterker voorgedaan, dan dat je je vanbinnen misschien voelde.

Je hebt waarschijnlijk al langere tijd veel meer taken en verantwoordelijkheden op je bordje gehad, dan dat je aankon.

En hoogstwaarschijnlijk heeft je lijf je ook wel wat signalen gegeven dat het niet goed met je ging, maar dacht je bij jezelf: “Niet klagen, maar dragen” of “Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan.” Dus ging je door en ergens had je nog de hoop dat het misschien vanzelf wel weer een keer over zou gaan.

 

Waar moet ik beginnen?

Laat ik je uit de droom helpen: Klachten als gevolg van werkstress gaan nooit vanzelf over. Ze worden alleen maar erger en erger, totdat je op een gegeven moment letterlijk omvalt.

Je zult actief met jezelf en de manier waarop je je werk doet aan de slag moeten, om het tij te kunnen keren. Veel leerkrachten beseffen zich dat ook wel, maar waar moet je beginnen?

 

Ik heb daarvoor iets leuks ontwikkeld: De workshop in 5 stappen naar minder stress voor de klas.

In deze workshop leer ik je de vijf hele belangrijke stappen naar minder stress voor de klas die ik zelf dagelijks toepas.

Ik ben eerlijk: ik ben geen tovenaar en ik heb geen formule uitgevonden waarmee je in een keer van al je problemen bent verlost.

Je zult er zelf wat voor moeten doen en in actie moeten komen. En de eerste stap zou kunnen zijn om naar deze workshop te komen, zodat ik je daarbij een liefdevol duwtje in de rug kan geven. En voor de prijs van €34,95 hoef je het echt niet te laten.

Op  dinsdagmiddag 16 mei 2017 geef ik deze workshop in Leeuwarden en op vrijdagmiddag 19 mei 2017 in Utrecht.

Wacht niet te lang met aanmelden, want er zijn voor elke workshop maximaal 20 plekken beschikbaar.

Ben jij er bij?

p.s. heb je het e-book nog niet gedownload, maar ben je na het lezen van deze blog wel geïnteresseerd in de inhoud? Je kunt het e-book hier downloaden.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn