Selecteer een pagina

In 6 stappen ontspannen het schooljaar starten

 

“Maar ik heb zo ontzettend geen zin”, was haar antwoord op de onvermijdelijke vraag die na het uitwisselen van de vakantiebelevenissen volgde. Waar haar ogen net nog straalden, staan ze nu dof bij de gedachte dat over een week het nieuwe schooljaar alweer begint.

Getriggerd door haar antwoord en haar zichtbaar uiterlijke verandering vraag ik haar waar dit gevoel vandaan komt. “Ik ben uit mijn werkritme. De afgelopen weken hoefde ik geen wekker te zetten en kon ik alles op mijn tijd doen. Het idee dat mijn werkdag straks weer begint met het gepiep van de wekker staat me enorm tegen.”

 

 

“Bij alleen al de gedachte zakt de moed me in de schoenen”

 

“En dan alles wat ik nog moet doen om maandag goed te kunnen starten.” En ze begint één voor één haar taken voor mij op te sommen: me inlezen in de nieuwe rekenmethode, groepsplannen schrijven voor rekenen, spelling en begrijpend lezen en dat dan voor 2 groepen, voor 3 leerlingen een aangepast leerstof aanbod maken en dan nog mijn lokaal inrichten. Bij alleen al de gedachte zakt de moed me in de schoenen.”

 

 

Daaaag vakantiegevoel

 

Herken je dit gevoel? Schuif jij ook het liefste het moment dat je weer aan het werk gaat voor je uit, zodat je voor gevoel het vakantie gevoel nog wat langer kunt vasthouden? Maalt het lijstje met taken ook de hele dag door jouw hoofd, veel te bang om wat te vergeten? Besef dat je daarmee alleen jezelf voor de gek houdt. Door het uitstellen en voor je uitschuiven maak je de druk op jezelf alleen maar groter, terwijl het takenlijstje maar door je hoofd blijft malen. Daaaag vakantiegevoel!

 

 

In 6 stappen ontspannen het nieuwe schooljaar starten

 

Wil jij ook je vakantiegevoel langer vasthouden en ondertussen rustig wennen aan het werkritme? Dat doe je zo:

Stap 1: Schrijf de taken die je allemaal moet/wilt doen voor de start van het nieuwe schooljaar op. Dan hoef jij er niet telkens aan te denken en blijft er in je hoofd voldoende ruimte over om te genieten van de leuke dingen die je in de laatste week van de vakantie nog doet.

Stap 2: Verdeel de taken op je lijstje in taken die je thuis kunt doen en taken die op school moeten gebeuren en prioriteer vervolgens deze lijstjes. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om eerst de nieuwe rekenmethode te gaan bestuderen, alvorens je begint aan een groepsplan voor rekenen.

Stap 3: Bepaal hoeveel tijd het afronden van iedere taak afzonderlijk kost en ga je taken inplannen in je agenda. Neem daarvoor de hele laatste vakantieweek. Doe elke dag wat en breid de tijd die je per dag besteedt aan je taken steeds een beetje verder uit. Belangrijk is dat je jezelf houdt aan de ingeplande tijd en je jezelf niet stiekem verleidt om toch nog dat kleine beetje extra te doen. Morgen is er weer een dag.

Stap 4: Cluster de taken die je op school moet uitvoeren en probeer deze dag zo laat mogelijk in je vakantieweek te plannen.

Stap 5: Probeer zoveel mogelijk in de ochtend je taken voor die dag af te ronden en plan voor de middag een activiteit die je leuk vindt en die je helpt om je vakantiegevoel langer vast te houden.

Stap 6: Combineer het onaangename met het aangename. Een nieuwe methode doornemen lukt ook prima lekker buiten in de zon.

 

 

Neem de tijd

 

Kortom, neem de tijd om rustig aan je werkritme te wennen om zo je vakantiegevoel langer vast te houden. Ik wens je veel succes!

Wil je het nieuwe schooljaar gelijk goed en georganiseerd starten? Volg dan de online training: ‘Haal meer tijd en energie uit je to-do-lijstje‘. Niet zomaar een timemanagement training, maar eentje die echt is toegesneden op jouw vak als leerkracht.

 

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn