Selecteer een pagina

‘Jij blijft altijd zo rustig, hoe doe je dat toch?’ vraagt 1 van mijn deelnemers, terwijl ik sta te klungelen bij het koffiezetapparaat.

Op het moment dat ze dat zegt, schieten mijn gedachten terug naar een paar jaar geleden, de tijd dat waarin echt wel anders was. De tijd waarin ik snel boos, teleurgesteld en gefrustreerd was als dingen niet zo gingen als dat ik ze gepland had.

Hoe kan het dat ik dat nu niet meer zo snel heb?
In deze blog vertel ik je welke inzichten mij hebben geholpen om relaxter voor de klas en in het leven te staan.

 

Afgelopen zaterdag gaf ik aan een mooie groep leerkrachten (in de breedste zin van het woord, want inmiddels train ik allang niet meer alleen leerkrachten, maar ook bijvoorbeeld mensen uit de zorg.) de training ‘Leer in 1 dag beter loslaten’ in Utrecht.

Net als anders ben ik mooi op tijd vertrokken uit Leeuwarden. Waar ik vroeger vaak op het laatste moment vertrok, omdat ik thuis van mezelf nog zo nodig dit of dat moest doen voordat ik wegging, neem ik nu juist de tijd voor mijn reis. Ik luister naar mooie muziek of een inspirerende podcast en bereid me ondertussen mentaal voor op een dagje training.

 

Mijn streven is om er ongeveer een half uur voordat de eerste deelnemers aankomen te zijn. Ik kan dan in alle rust alles klaarleggen en nog even een korte meditatie oefening doen om in de juiste energie te komen.

Maar vandaag bleek het wat tegen te zitten. Het hek, wat ons toegang zou moeten geven tot het parkeerterrein en het gebouw, bleek niet open te gaan. Na bellen, wachten en nog eens wachten, was ik inmiddels niet meer de enige die voor het hek stond te wachten. Samen met mijn deelnemers vormde we een kleine file van 4 a 5 auto’s.

Na een paar minuten ontdekten we dat het tweede hek (er waren er 3) wel open ging en in colonne reden we daar naartoe. En zo gebeurde het dat ik deze keer tegelijk met mijn deelnemers arriveerde. Iets anders dan dat ik me vooraf had voorgesteld, maar het is zoals het is.

 

Omdat ik er deze keer op een zaterdag was en er geen andere mensen in het pand waren, was ik zelf verantwoordelijk voor het aanvullen van de koffie en thee. Dat was voor mij geen probleem. Terwijl mijn groep werkte aan een opdracht, kon ik mooi in de weer met de waterkoker en het koffiezetapparaat.

Maar op de een of andere manier gaan koffie, koffiezetapparaten en ik niet goed met elkaar samen. Als ik koffie drink, verander ik in een eerste klas stuiterbal en als ik koffie moet zetten, is het bakje leut meestal of te sterk of te slap. Gelukkig heb ik inmiddels zelf vrede kunnen sluiten met dit feit en houd ik het veiligheidshalve maar bij thee.

 

Dat was even een zijstapje, nu weer terug naar het koffiezetten.

 

Ik goot een kan water leeg in het apparaat en zou daarna het filter plaatsen met koffie. Maar wat ik niet in de gaten had, was dat het apparaat nog aanstond. Hij begon direct met lopen en zonder filter eronder werd dat al snel een waterballet. Gelukkig kon ik er snel een kan onder plaatsen en helaas, er zat niets anders op dan te wachten tot het apparaat al het water had opgebruikt.

Ondertussen was ik met een doekje in de weer om het aanrecht weer droog te maken, tot die ene vraag waar ik vandaag deze blog mee begon.

 

Een vraag die me later in de auto toch wel aan het denken heeft gezet.
Want wat is het nu dat er is veranderd? Wat doe of denk ik nu anders, dan ik voorheen deed?

Ik wist het niet direct. Het kostte me even tijd. Maar inmiddels weet ik het wel. De onderstaande 3 inzichten hebben mij geholpen om een meer relaxte leerkracht en persoon te worden.

 

Neem de situatie zoals hij komt/is.

Hoe vaak gebeurt het niet in jouw werk, maar ook privé dat dingen anders gaan dan dat je van tevoren hebt bedacht.

Ik ben gestopt met het vooraf invullen of bedenken hoe dingen zouden gaan en treed nu met een open vizier dingen tegemoet.

Het voordeel daarvan is dat je ook bijna niet meer teleurgesteld of gefrustreerd raakt. Je neemt het zoals het op dat moment is en zolang er geen sprake is van levensgevaar, is er voor elke situatie ook wel weer een oplossing te bedenken.

 

Accepteer dat er dingen zijn die je niet kunt veranderen en laat ze los.

Administratie maakt helaas een steeds groter deel uit van ons vak als leerkracht en dat is gelijk ook datgene waar de meeste leerkrachten het grootste hekel aan hebben. Maar hoeveel je ook klaagt en ervan baalt, het is wel een feit.

Een feit dat jij niet kunt veranderen.
Een feit dat ik niet kan veranderen.

Maar je hebt wel altijd de keuze om je mindset aan te passen.

Pas als jij de administratie volledig kunt omarmen als onderdeel van jouw vak, ook al vind je het niet leuk, kun je ook de bijbehorende frustratie loslaten, waardoor het ook direct een stuk lichter voor je wordt en het je misschien zelfs wel minder tijd en moeite kost.

 

Heb compassie met jezelf

Je bent een mens van vlees en bloed en niet perfect, ook al proberen we dat vaak wel te zijn.

Als je perfectionist bent, dan kost alles perfect doen je veel tijd en energie. En als je ondanks al je moeite toch een fout maakt, maak je jezelf met de grond gelijk.

Hoe kon dat nu gebeuren?

De rest van de dag word je lastgevallen door zo’n innerlijke stem, die je ongevraagd de hele dag vertelt dat je een enorme sukkel bent.Zo ging dat ook bij mij en voordat ik het wist, had die interne criticus zo’n grote plek ingenomen, dat ik hem zelf ook ging geloven.

Ik heb geleerd om meer compassie te hebben met mezelf. In plaats van mezelf bij een fout met de grond gelijk te maken, kies ik er nu voor om mezelf dan te omarmen en een beetje troost te geven.

Ben ik nu werkelijk de enige op deze aarde die dit overkomt of deze fout maakt? Ik durf te wedden dat jouw antwoord op de voorgaande vraag in 99% van de gevallen nee zal zijn.

 

Makkelijk gezegd, maar in de praktijk valt dat vaak nog wel tegen.

Daarom ben ik bezig om een ontzettend leuke challenge te organiseren, die jou gaat helpen om 2017 als een relaxtere leerkracht en persoon te starten.

Wil je als eerste horen wanneer deze challenge start? Laat dan onderaan deze blog je naam en e-mailadres achter en ik laat het je als eerste weten!

 

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn