Selecteer een pagina

Dit is een vraag die ik heel vaak krijg van leerkrachten die in een burn-out zitten. Ze horen en lezen verhalen van anderen en die verhalen hebben helaas niet altijd een positieve afloop. Veel van de mensen uit deze verhalen zijn niet goed hersteld van hun burn-out.

Het maakt de leerkrachten die mij mailen bang. Is dit ook mijn voorland?

In de blog van deze week ga ik je uitgebreid antwoord geven op deze vraag.

 

Zo wat vragen die leerkrachten met een burn-out aan mij stellen:

 • Ze zeggen dat je na een burn-out nooit meer helemaal de oude wordt. Is dit echt zo?
 • Mijn vriendin die ook een burn-out heeft gehad, zegt dat je altijd kwetsbaar blijft. Is dit waar?
 • Een aantal collega’s van mij hebben een burn-out gehad en zij zijn nooit weer (volledig) in hun oude functie terug gekeerd. Nu heb ik een burn-out, staat mij hetzelfde lot te wachten?

 

Allereerst snap ik heel goed waarom ik zo vaak deze vragen krijg. Ik heb zelf een burn-out meegemaakt en weet dan ook uit eigen ervaring hoe ontzettend kwetsbaar en onzeker je je voelt. Je twijfelt enorm aan je eigen kunnen en daarmee ook of je ooit nog weer voor de klas kunt staan.

Misschien heb je zelfs diep vanbinnen het gevoel dat je gefaald hebt en ben je ergens boos op jezelf dat je het niet hebt kunnen volhouden.

In een burn-out kom je dit allemaal tegen. Het hoort erbij.

Helaas zie ik dat veel mensen met een burn-out in deze fase bijven hangen, vaak door een gebrek aan goede begeleiding.

Een burn-out gaat niet vanzelf over door een periode rust te nemen. Rust geeft tijdelijk herstel, maar als je vervolgens op dezelfde manier zoals je het altijd deed weer aan het werk gaat, duurt het niet lang voordat je de tweede burn-out te pakken hebt.

En nee, je bent zeker niet de eerste in onderwijsland die dat overkomt. Ik heb zelfs leerkrachten gehoord met driedubbele burn-outs.

 

Met andere woorden betekent dit dat als je een goed herstelproces hebt, je niet meer helemaal de oude wordt.

Maar dat is toch uiteindelijk ook precies wat je wilt?

Want als je weer helemaal de oude zou worden, dan zou dat betekenen dat je niets van je burn-out hebt geleerd en alles nog steeds net zo doet als je het altijd deed. Tot de volgende burn-out…

Ik ben dus niet helemaal meer de oude geworden, ondanks de vele ansichtkaarten die ik in die tijd van mensen kreeg met de tekst: ‘Word maar weer snel de oude’. Ik ben niet meer die oude van toen, ik ben een Anke 2.0 versie geworden.

 

Het klopt, na een burn-out blijf je inderdaad enigszins kwetsbaar. Je hebt met hulp allerlei nieuwe patronen geleerd, maar het kost tijd om ze je helemaal eigen te maken. Je oude valkuilen blijven op de loer liggen en het gebeurt ook mij nog regelmatig dat ik weer in mijn oude valkuilen trap.

Maar dat betekent niet dat het dan gelijk weer helemaal de verkeerde kant op gaat en je weer op een burn-out afstevent.

Als je goede begeleiding hebt gehad, dan weet je wat je oude valkuilen zijn. Dan heb je voldoende tools in handen gekregen om tijdig te herkennen dat je weer in een oude valkuil bent getrapt en weet wat je moet doen om daar weer zo snel mogelijk uit te komen.

Ik heb geleerd wat mijn valkuilen zijn. Ik kan tijdig herkennen wanneer ik weer in een oude valkuil ben getrapt en heb een gereedschapskist vol tools om dit weer tijdig de goede kant op te sturen.

 

Bij veel leerkrachten verloopt de opbouw van uren tijdens hun re-integratie erg moeizaam. Ze zijn bang dat ze misschien nooit weer (volledig) terug kunnen keren in hun functie en in het oude aantal werkuren.

Toch hoeft het zo niet te zijn.

Ik werk zeker weer hetzelfde aantal uren dat ik voor mijn burn-out ook werkte en ben ook veel productiever dan voorheen.

Twee dingen waren voor mij hierin essentieel:

 • Ik heb mijn perfectionisme en beperkende overtuigingen aangepakt, waardoor mijn torenhoge lat nu een stuk lager ligt en ik genoegen kan nemen met goed, in plaats van perfect.
 • Ik doe de dingen waar ik gepassioneerd door ben, namelijk het ondernemerschap, trainen/coachen binnen mijn bedrijf BlowyourFlow en lesgeven.

 

Als je iets doet waar je erg gepassioneerd over bent, dan voelt werken niet als werken. Je doet een groot deel van de dag wat je leuk vindt en werkt vanuit flow. En vanuit flow gaat alles ook een stuk gemakkelijker.

Dus zelfs de tijd die ik besteed aan het schrijven van deze blog voelt voor mij niet als werken, omdat ik erg van schrijven houd.

 

Veel leerkrachten komen er tijdens hun burn-out achter dat de passie die ze ooit voor het onderwijs hadden er niet meer is. De flow, het plezier en de moeiteloosheid is weg en dat is tevens ook de reden waarom de opbouw van uren vaak zo moeizaam gaat.

Wanneer je dit bij jezelf constateert tijdens je burn-out is het nog veel te groot. Je bent al zo onzeker over je herstel en dan ook nog nadenken over een andere baan of misschien zelfs wel voor jezelf beginnen?

Je stopt het gevoel weg en gaat door met re-integreren, maar het vlammetje dat je ooit van binnen voelde is weg.

Bij mij heeft het ook zeven maanden geduurd voordat ik toe durfde te geven aan dat gevoel. En ik ben zo blij dat ik het uiteindelijk toch heb gedaan. Het vlammetje brand weer, zelfs ook weer voor het lesgeven. En vanuit flow en moeiteloosheid doe ik elke dag wat ik het allerleukste vind en waar ik het meeste van geniet.

 

En ik gun dit jou ook. Een goed herstel van je burn-out, zodat ook jij straks weer met passie en vanuit flow datgene kunt doen wat jij het allerleukste vindt.

Daarom start ik vanaf januari 2017 met het individuele coachingstraject: ‘Succesvol uit je burn-out’.

In dit traject gaan we samen op zoek naar de oorzaak van het ontstaan van je burn-out. Verrassend genoeg ligt die vaak heel ergens anders dan dat je van tevoren had verwacht.

En als je weet waar de oorzaak ligt, dan kun je hem ook gericht gaan aanpakken en dat is wat we gaan doen in dit traject.

Daarnaast gaan we aan de slag met:

 • Je belemmerende overtuigen en angsten
 • Je perfectionisme
 • Negatief denken en piekeren
 • Grenzen ontdekken en bewaken
 • Het herstellen van je energiebalans
 • ‘Nee’ leren zeggen
 • Goed voor jezelf leren zorgen
 • Je verlangens


Ben je geïnteresseerd? Op deze pagina lees je alles over het nieuwe coachingstraject.

 

 

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn